De Vier Seizoenen | Workshops in Groendecoratie

Recepten

Recepten zomer: High Tea / After Dinner

Tijdens de Zomerworkshop krijgen de cursisten High Tea / After Dinner aangeboden. Hieronder diverse recepten. Het varieert per workshop wat voor hapjes er geserveerd worden.


High Tea Cake

Ingrediënten:

  • 100 gr rozijnen
  • 1 eetl aardbeiensiroop
  • 1 eetl aardbeienlikeur
  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 5 eieren
  • 250 zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gr bigarreaux (gekonfijte vruchtjes) grofgehakt
  • 100 gr sukadestukjes
  • boter om in te vetten
  • poedersuiker

Bereiden:
Week de rozijnen 15 min. in de aardbeiensiroop en – likeur.
Klop de suiker met de boter romig. Klop de eieren er 1 voor 1 door en voeg het zelfrijzend bakmeel in 2 delen toe. Voeg de vanillesuiker toe en klop het beslag nog 3 minuten. Schep de rozijnen met het weekvocht, de bigarreaux en sukadestukjes door het beslag. Giet het beslag in een ingevette tulbandvorm en bak 1 uur en 15 min. in een oven van 160ºC.
Laat de cake iets afkoelen en leg het dan op en taartrooster om helemaal af te koelen. Bestrooi met poedersuiker.

Glazuur op de cake:
50 gr boter
100 gr roomkaas (monchou)
125 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker

Boter zacht laten worden (niet smelten). Roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker met mixer erdoor roeren tot glad glazuur ontstaat. Cake op serveerschaal leggen. Glazuur met spatel over cake uitstrijken, glazuur langs rand laten druipen. Cake nog 15 min in koelkast zetten, zodat het glazuur weer wat opstijft.


Zalm amuse met vanillecrème

Benodigdheden voor 6 personen:

  • 1 vanillestokje
  • 150 gram verse roomkaas naturel
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 6 rechthoekige plakken zalm
  • 1 eetlepel forelkaviaar

Bereiding:

  1. Halveer 1 vanillestokje in de lengte en schraap met een scherp mesje het merg eruit.
  2. Roer 150 gram verse roomkaas naturel los met 2 eetlepels mayonaise en het vanillemerg.
  3. Snijd 6 rechthoekige plakken zalm elk in vieren, zodat 24 plakjes ontstaan.
  4. Leg 6 zalmvierkantjes op een serveerschaal of op 6 kleine bordjes, besmeer ze met eenderde van de vanillecrème en dek af met de volgende 6 plakjes.
  5. Maak op dezelfde manier nog twee laagjes en dek af met de laatste 6 plakjes zalm.
  6. Druk de zalmhapjes licht aan en strijk met een mes de zijkanten glad.
  7. Garneer met 1 eetlepel forelkaviaar.

 Avocado crème met tomaat

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 rijpe avocado
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels verse basilicum, fijngehakt
  • 2 eetlepels bieslook, fijngeknipt
  • 2 kleine trostomaten (Tasty Tom)

Bereiding:

  1. Halveer de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd de tomaat in flinterdunne reepjes. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  2. Meng de tomaatreepjes met 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel bieslook en zout en peper naar smaak.
  3. Halveer de avocado, schep het vruchtvlees in de keukenmachine en pureer het met 2 eetlepels limoensap.
  4. Spatel de basilicum en 1 eetlepel bieslook erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  5. Doe dit mengsel over in een spuitzak met gladde spuitmond.
  6. Spuit de avocadocrème in amuseglaasjes of borrelglaasjes en schep de tomaatreepjes erop.

Quiche

Quiche

Ingrediënten:

  • Taartvorm
  • 100 gram gesneden ham
  • Bladerdeeg
  • Uien
  • Broccoli
  • Paprika
  • Kaas (Danish blue)
  • 100 gr. geraspte kaas
  • Tomaat
  • Evt. pijnboompitten

Saus:
1,5 dl melk + 3 eieren of crème fraîche + 1 ei
Peper en zout

Bereiding:
Smeer boter in de taartvorm en bekleed deze met bladerdeeg (speciaal voor quiche).
Bak de ham, uien, paprika, broccoli niet te lang. Haal dit van het vuur en doe dit in de beklede taartvorm voeg nu stukjes kaas toe (Danish blue) en evt. de pijnboompitten.
Maak de saus en roer dit goed door elkaar en giet dit over het groentemengsel. Leg evt. schijfjes tomaat over het geheel en als laatste gelijkmatig de geraspte kaas erover heen.
In de oven op 210 gr. Voor ca. 25-30 minuten.


Flensjestaart met zalm en dille

Ingrediënten:

  • half pak vier granen pannenkoekenmeel
  • 1 ei
  • 4,5 dl melk
  • snufje cajunkruiden (echt heerlijk erin)
  • zout en peper
  • 500 gr gerookte zalmfilet
  • 125 ml sour cream
  • drie eetlepels Hüttenkäse
  • eetlepel mayonaise
  • eetlepel fijngeraspte mierikswortel
  • 2 bosjes verse dille

Bereiden:
Maak het beslag voor de flensjes volgens de instructies op het pak.
Gebruik de helft van het pak en halveer ook de overige benodigdheden, zoals melk en eieren.
Voeg aan het deeg wat zout, peper en cajunkruiden toe om het hartig te maken. Bak een stuk of acht kleine, dunne flensjes. Laat de pannenkoekjes afkoelen. Snijd de randen van de flensjes netjes af door een flinke schotel te gebruiken als vorm (dit laatste deed ik niet).
Meng in een kom de sour cream, Hüttenkäse, mierikswortel, dille, mayo, peper en zout. Vervolgens kunt u de taart gaan samenstellen op een taartplateau of platte schaal. Begin met 2 flensjes. Leg op de bovenste een laag zalm. Bestrijk de zalm met een dikke laag dillesaus. Leg daarbovenop weer een flensje en ga net zo lang door tot de taart hoog genoeg is. Decoreer de taart met een mooie tak dille en een roos van zalm. Die maakt u door een reep zalmfilet en een reep komkommerschil losjes op te rollen. Laat de taart een uurtje opstijven in de koelkast voor u hem aansnijdt in mooie puntjes.


Scones

Ingrediënten:

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 el. Witte basterdsuiker
  • 1 thl. Zout
  • 60 gr. Bleu band
  • 2 eieren
  • 1 dl. Karnemelk
  • 2 eetlepels melk
  • 150 gr slagroom
  • jam naar keuze

ca. 20 stuks

Bereiden:
Verwarm de oven op 220 graden

Doe de bakmeel, suiker en zout en in kom. Snijdt de margarine in stukjes en schep ze door het meelmengsel. Wrijf het mengsel met uw vingertoppen tot het eruitziet als broodkruim. Meng de eieren en karnemelk erdoor en kneed alles met koele hand tot een samenhangend deeg.

Rol het deeg tot een lap van ca. 1 ½ cm. dik. Steek met een vormpje rondjes uit het deeg van ca. 5 cm. doorsnede. Leg die op de ingevette bakplaat.
Bestrijk de scones met melk. Bak de scones in ca. 15 a 20 minuten.
Klopt de slagroom los en doe er 3 eetlepels suiker. Geef de room en de jam apart bij de scones.


Gebakken brie met pijnboompitten of pecannoten.

Heerlijke warme stukjes brie met pitten/noten en sinaasappelrasp.

Ingrediënten voor 10 stuks:
1 stuk brie van ca. 300 gr, in 10 puntjes
100 gr pijnboompitten of pecannoten, geroosterd in een koekenpan en fijngehakt
2 tl versgemalen zwarte peper
2 tl sinaasappelrasp
1 appel of 1 peer in plakken

Bereiden:
Rol de puntjes brie door een mengsel van de noten met de peper en rasp zodat de kaas rondom goed bedekt is. Verwarm de oven voor op 140 graden C. Zet de brie in de oven tot de kaas warm is, maar niet uitgelopen. Serveer met plakken rijpe peer of/en appel.
Verder worden er diverse andere hapjes geserveerd als:

  • Muffins met marmelade + slagroom
  • Soesjes
  • Italiaanse Ciabatta brood
  • Tapas met Chorizo

Eet smakelijk!